MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINDA ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI
Kaza Sonucu Araçta Meydana Gelen Değer Kaybı
MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINDA ARACIN DEĞER KAYBI
Trafik kazalarında meydana gelen zararlar ölümlü, yaralamalı veya maddi hasarlı olmasına göre farklı tazminat kalemlerini gündeme getirmektedir. Maddi hasarlı trafik kazalarında aracın tamir edilmesi ve aracın hasarlı olması sebebiyle aracı satma durumu söz konusu olduğunda, aracın kazalı olmasından dolayı alıcılar ya aracı almaktan vazgeçmekte ya da aracı ikinci el piyasa değerinin altında satın almak istemektedir.
Fark teorisine göre, araca ilişkin zarar; aracın kazadan önceki durumu ile kazadan sonraki durumu arasındaki farktır. Meydana gelen zarar, aracın tamamen yok olması, kullanılamaz hale gelmesi, kısmen zarar görmesi, onarım görmesi, kazadan kaynaklanan değer kaybına göre farklı kalemler söz konusu olacaktır.
Araç değer kaybı davaları zarar gören kişilerin araçlarının daha önce herhangi bir kazaya karışmadıklarının tespit edilmesi ve karşı tarafın tam kusurlu olduğunun ispatlanması halinde olumlu sonuçlanmaktadır. Hasar alan bölgenin daha önce hiç onarılmamış ve parça değişimi yapılmamış olması ve kazanın üzerinden 24 ay geçmemiş olması gerekir.
Trafik kazası sonucu kazada kusuru bulunmayan araç sahibi, aracın değerinde meydana gelen azalmaya yönelik araç değer kaybı davası açma hakkına sahiptir. Örneğin aracınızın değerinin 80. 000 TL olduğunu varsayalım. Kusurlu olarak aracınıza çarpan sürücünün aracınızda 10.000 TL’lik hasar oluşturduğu varsayımında, aracın yetkili servise giderek orijinal parçalarının değiştirilmesi, onarım yapılması gibi durumlarda aracınızın değerinin piyasadaki aynı model ve marka araçlara göre rayiç bedelinin altında satılacağı kuşkusuzdur.
Çoğu sigorta şirketi; kasko sigorta poliçeleri araçlarda kaza geçirme ve onarım yüzünden ortaya çıkan değer kaybını teminat altına almamaktadır. Bu sebeple değer kaybı kusurlu araç sahibinden talep edilmesi gerekmektedir. Kaza anında aracı kullanan sürücü ile ruhsat sahibi kişinin faklı olması durumunda ruhsat sahibine de araç değer kaybı davası açılabiliyor.
Yargıtay 4.Hukuk Dairesi’nin maddi hasarlı trafik kazası sebebiyle, aracınızı kullanamadığınız sürede araç kiraladıysanız bu bedelin de karşı taraftan alınabileceğine ilişkin kararları mevcuttur.
Zamanaşımı Süresi
Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır. Haksız fiil dolayısıyla zarar gören bakımından bir borç doğmuşsa zarar gören, haksız fiilden doğan tazminat istemi zamanaşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcu ifadan kaçınabilir” şeklinde düzenlenmiştir.
0 Yorum